News

Nova doktorja meteorologije

Dva nova doktorja meteorologije sta pred kratkim uspešno zagovarjala svoje doktorsko delo opravljeno pod mentorstvom prof.dr. Nedjeljke Žagar.

Satelit Aeolus je izstreljen

Dne 22. avgusta je Evropska vesoljska agencija izstrelila Aeolus, prvi satelit za globalno merjenje profilov vetra iz vesolja.
Aeolus je v vesolje ponesel instrument Aladin, ki na principu Dopplerskega lidarja zaznava gibanje molekul zraka in delcev v atmosferi od tal do približno 30 km višine.

Poletna šola 2017

Med 21. in 25.8. je Fakulteta za matematiko in fiziko organizira poletno šolo, ki je vsebovala tudi nekaj meteorologije.

Letošnja tema je bila tlak zraka, njegove meritve, izmenjava meritev in preračun na nivo morja v namen analize zračnih mas in opisa procesov.

V praktičnem delu so udeleženci obiskali meteorološko hišico na dvorišču FMF in subjektivno analizirali porazdeltiv tlaka na nivoju morja.

OBVESTILO ŠTUDENTOM

V priponki najdete obvestilo o novi veljavnosti pisnih izpitov iz meteoroloških predmetov.

Nagrada EGU OSP Vanji Blažica

Letošnja zmagovalka nagrade Evropske geofizikalne unije (ang. European Geosciences Union, EGU) za izjemni poster mladega raziskovalca (ang. "Outstanding Student Poster", OSP) na področju atmosferskih znanosti je naša kolegica Vanja Blažica. Na letošnji konferenci EGU je sodelovalo več kot 11 tisoč znanstvenikov. Za področje atmosferskih znanosti so dodeljene tri nagrade OSP. Dodatne informacije o nagradi in nagrajeni poster so dostopni na spletni strani EGU.

Srednješolski projekt "Burja v Vipavski dolini”

Na Katedri za meteorologijo smo sodelovali v projektu Slovenija iz vesolja Centra odličnosti Vesolje-SI. V okviru projekta so dijaki 12 slovenskih srednjih šol v raziskovalnih nalogah obravnavali različne teme s področij astrofizike, meteorologije, daljinskega zaznavanja, tehnologij in materialov.

Delavnica na temo atmosferskega modeliranja

15. decembra je na FMF potekala enodnevna delavnica na temo meteoroloških raziskav s področja numeričnega modeliranja ozračja v Sloveniji. Program delavnice in prosojnice predstavitev so dostopne spodaj.

Aktualne znanstvene publikacije

Na tej strani predstavljamo aktualne znanstvene publikacije meteorološke skupine.

  • Vabljeni članek s pregledom novejših rezultatov o asimilaciji meteoroloških podatkov v tropskih predelih:
    Žagar, N., 2011: Multivariate data assimilation in the tropics by using equatorial waves. Pure and Appl. Geophys, special topical issue on "Data Assimilation and Its Applications", DOI: 10.1007/s00024-011-0375-2. (povzetek)
  • Nova klimatologija Intertropske konvergenčne cone: